NDT Blog

ÇELİK NASIL YAPILIR?

 

Kok Yapımı

Koklaştırma işlemi, uçucu bileşikleri uzaklaştırmak için oksijen yokken (piroliz) kok kömürünün yaklaşık 1000-1100ºC'ye ısıtılmasından oluşur. Bu işlem, sert gözenekli bir malzeme olan kok ile sonuçlanır. Kok, kömürün yüklendiği sıralar halinde istiflenmiş birçok kok fırınından oluşan bir kok pilinde üretilir. Kok fırınlarında koklaştırma işlemi 12-36 saat arasında uzun süreler boyunca gerçekleşir. Sıcak kok, kaptan dışarı itildikten sonra, depolamadan önce soğutmak için su veya hava ile söndürülür veya demir yapımında kullanılmak üzere doğrudan yüksek fırına aktarılır.

 

Demir Yapımı

Demir yapma işlemi sırasında, bir yüksek fırın demir cevheri, kok ve küçük miktarlarda flux (kirleri toplamak için kullanılan kireçtaşı gibi mineraller) ile beslenir. Yaklaşık 1200°C'ye kadar ısıtılan hava, alt bölümdeki nozullar vasıtasıyla fırına üflenir. Hava kokunun yanmasına neden olarak demir cevheri ile reaksiyona giren karbon monoksit ve demiri eritmek için ısı üretir. Son olarak fırının altındaki musluk deliği açılır ve erimiş demir ve cüruf (kirler) boşaltılır.

 

Temel Oksijen Fırını (Çelik Yapımı)

Çelik üretimi için en yaygın olarak uygulanan süreç, Yüksek Fırın – Temel Oksijen Fırını aracılığıyla entegre çelik yapım sürecidir. Bazik oksijen fırınında, demir, değişen miktarlarda çelik hurda (%30'dan az) ve az miktarda eritken ile birleştirilir. Tekneye üfleme borusu sokulur ve %99 saf oksijen üfleyerek sıcaklığın 1700°C'ye yükselmesine neden olur. Hurda erir, kirlilikler oksitlenir ve karbon içeriği %90 oranında azaltılarak sıvı çelik elde edilir.

 

Çeliğin özelliklerinin bor, krom ve molibden gibi diğer elementlerin eklenmesiyle belirlendiği ve diğerlerinin yanı sıra tam spesifikasyonun karşılanabilmesini sağlayan ikincil çelik yapım süreçleri gibi diğer işlemler gelebilir. Yüksek fırının optimum çalışması, en yüksek kalitede hammadde gerektirir - bu nedenle kok karbon içeriği, fırında ve sıcak metal kalitesi üzerindeki etkisi açısından çok önemli bir rol oynar. Yüksek kaliteli kokla beslenen bir yüksek fırın, daha az kok girdisi gerektirir, bu da daha yüksek kaliteli sıcak metal ve daha iyi üretkenlik sağlar.

 

Yaklaşık 0,6 ton (600 kg) kok, 1 ton (1000 kg) çelik üretir; bu, bu üretim yolunda 1 ton çelik üretmek için yaklaşık 770 kg kömür kullanıldığı anlamına gelir. Temel Oksijen Fırınları şu anda dünya çeliğinin yaklaşık %74'ünü üretiyor. Elektrik Ark Ocaklarında çeliğin %25'i daha üretilir.

 

Büyütmek için tıklayınız...